Парламентарните избори са насрочени за 4 април с указ на президента

...
Парламентарните избори са насрочени за 4 април с указ на президента
Коментари Харесай

Избори 2021: Могат ли да бъдат отложени заради пандемията?

Парламентарните избори са планувани за 4 април  с декрет на президента Румен Радев. В момента тече тяхната подготовка и формалният месец за предизборна акция,  само че могат ли избори те да бъдат отсрочени .

Този въпрос зачести през последните два дни поради внезапното нарастване на инфектираните с ковид ,  прогнозите на здравните управляващи, че то ще продължи още две-три седмици (тоест до и след датата на вота), и предстоящото въвеждане на по-строги ограничавания в цялата страна.

Да, избори те за идващия парламент могат да бъдат отсрочени И рецесията с ковид а може да бъде мотив за това , само че с цел да бъде взето такова решение, първо Народното събрание би трябвало да разгласи изключително състояние (такова имаше през предходната година от 13 март до 13 май за първите ограничаващи ограничения, само че от този момент те се вкарват посредством оповестяване на " изключителна епидемиологична конюнктура " от правителството), написа „ Дневник “, като се базира на адвокати. 

Засега обаче политическите сили и институциите не са коментирали тази опция . Евентуално отсрочване на избори те получава и спорни оценки - едната е, че това е неприемливо „ служебно “ удължение на мандата на сегашната власт, а другата е противоположната, че в случай че епидемията смъкна изборната интензивност - резултатът също работи за актуалните ръководещи.

Технология и настройки

Според Конституцията, в случай че има изключително състояние, избори не се организират, а срокът на пълномощията на Народното събрание се удължава до отпадането му . То обаче може да бъде оповестено до 25 март - деня, в който 44-ият парламент ще бъде закрит, по искане на Министерския съвет. За задачата би трябвало да бъде свикано изключително съвещание (депутатите сега са в предизборна ваканция) - от ръководителя на Народното събрание, от държавното управление, от президента или от 48 депутати.

По Конституция (чл. 100)  има и още една догадка, в която е планувана роля на президента : „ Президентът афишира състояние на война при въоръжено нахлуване против страната или при нужда от наложително осъществяване на интернационалните отговорности, военно или друго изключително състояние, когато Народното събрание не заседава. В тези случаи то се привиква неотложно, с цел да се произнесе по решението “.

Според доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, някогашен секретар по правните въпроси на президента Росен Плевнелиев, тази догадка обаче важи единствено при война, защото като президентът е главнокомандващ армията. Затова той не може да разгласи изключително състояние по медицински аргументи и това е прерогатив само на държавното управление.

Така остава единствена опция -  министър председателят Бойко Борисов да изиска, Народното събрание да утвърди изключително състояние и избори те да бъдат анулирани . По неофициална информация депутати не знаят да се обмисля подобен вид.

На питане на медията от държавната осведомителна работа дадоха отговор, че  държавното управление не е обсъждало тематиката за въвеждане на изключително състояние в страната, нито отсрочване на избори те .
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР